Sosiale mediers rolle 6. Januar

Den amerikanske kongressen i DC ble 6. Januar 2021 angrepet av demonstranter. Altså dagen Joe Biden ble valgt som president. Angrepet startet med være en demonstrasjon hvor flere tusen deltok for å støtte daværende president Donald Trump. Demonstrasjonen utviklet seg rask til å bli en voldelig overtakelse av kongressen hvor 4 personer ble drept under hendelsen. Jeg skal i dette innlegget se på hvordan Donald Trump gjennom sosiale medier har hatt innvirkning på demonstrasjonen og angrepet.

Sosiale mediers rolle

Konspirasjonsteorier førte til dødelige opptøyer · Faktisk
Hentet fra Faktisk.no

Det var først når opptøyene hadde roet seg Donald Trumps bruk av sosiale medier ble satt i fokus under etterforskningen av hendelsen. Donald Trump hadde flere dager i forveien gjentatte ganger oppfordret sine tilhengere til å møte opp utenfor kongressen å demonstrere. Bildet ovenfor er et eksempel på en av hans twitter meldinger. Med den enorme følgerskaren han har på Twitter vil jeg si han i stor grad var årsaken til demonstrasjonen, selvom han ikke nødvendigvis ville at demonstrasjonen skulle bli voldelig. Når personer med titalls millioner følgere oppfordrer sine følgere til å ha tiltro dem og demonstrerer ser vi her at selv om bare en brøkdel av hans følgere dukket opp, utgjør de en stor gruppe når de samles mot et felles mål. Dette sammen med filterbobler og ekkokamre som jeg har snakket om i et tidligere innlegg har skapt en gruppe mennesker som kun ser en side av saken. Trumps følgere vil på grunn av Filterbobler og ekkokammer kun bli eksponert for synspunkter de allerede er enig i eller tildels enig i. Kort forklart er grunnen til dette at algoritmene på internett er bygd opp slik at de første treffene man får når man googler noe en forfatter med samme eller liknende synspunkt som deg for å holde deg på nettet så lenge som mulig.

Ingen demonstrasjon uten sosiale medier

For å oppsumere så ser vi gjennom dette angrepet og Donald Trump sin bruk av sosiale medier hvilken påvirkningskraft disse profilene med enorme følgerskarer har. Uten Donald Trump som nærmest reklamerte for demonstrasjonen hadde dødsfallene trolig vært unngått. Vi ser tydelig gjennom dette tilfellet at personer med mange følgere kombinert med internettets algoritmer kan være en farlig kombo med mindre man i stor grad er bevisst om dette.

Kilder

https://no.wikipedia.org/wiki/Stormingen_av_den_amerikanske_kongressen_2021

https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

https://e24.no/internasjonal-oekonomi/i/Ga08RJ/dramaet-i-washington-minst-fire-doede-etter-stormingen-av-kongressen

https://www.faktisk.no/artikler/GX1/konspirasjonsteorier-forte-til-dodelige-opptoyer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *