Mine erfaringer fra nettbutikken

Da jeg fant ut av at vi skulle opprette en nettbutikk, så jeg på dette som en sjanse til å få et stort læringsutbytte av oppgaven. Jeg må ærlig si at jeg trodde det kom til å bli mye enklere enn det var. At det var så mye arbeid rundt en nettbutikk som det vi har gått igjennom de siste ukene, var jeg ikke klar over på forhånd. Vi var veldig mye frem og tilbake om hva slags produkt vi skulle velge, eller om vi skulle tilby en tjeneste av noe slag. Etter mye frem og tilbake, fant vi ut at vi hadde en liten bedrift i nettverket vårt som ikke hadde nettbutikk på forhånd. Vi valgte derfor å lage nettbutikk for den allerede eksisterende merkevaren Indie Beach. Indie Beach er en resort som driver med utleie av bungalows og cafedrift. Bedriften holder til på en liten øy som heter Koh Chang, Thailand. Etter at Covid kom, ble det vanskelig å drive cafebaren videre, ettersom det kom få besøkende. Bedriftseieren har i lang tid vurdert å åpne nettbutikk, men ikke hatt tiden til dette. Derfor var det en ypperlig mulighet både for eieren og for oss å lage denne nettbutikken. Vi så på det som om vi gjorde vedkommende en tjeneste ved å åpne nettbutikk for den allerede populære varen hun hadde i cafebaren sin. På denne måten vil eieren kunne få en ekstra inntektskilde. 

Prosessen ved å opprette en internasjonal nettbutikk har bydd på utfordringer. Slik som frakt, leverandører og kommunikasjon mellom Norge og Thailand. Vi begynte med å opprette en gruppe på miro.com hvor vi kastet inn ideer, notater, lagde oppgave lister og timeplan. Miro funket veldig bra for oss, ettersom mye ble gjort digitalt og vi ikke fysisk møtte hverandre så ofte for å jobbe. 

Da vi var klare på hva som måtte gjøres, begynte vi smått med å lage OKR – Objective key results.

  • KR1: 2000 besøkende i nettbutikken innen Q2 
  • KR2: Selge 50 produkter innen Q2
  • KR3: Få 100% fornøyde kunder 

Da vi var ferdig med OKR kjøpte vi oss domene og linket det opp mot Shopify. Vi kalte domene for indiebowls.com. For å linke domene opp mot Shopify brukte vi PRO ISP. Disse to verktøyene fant vi fort ut ikke fungerte optimalt sammen, siden det oppsto litt problemer med DNS. Men alt i alt, var dette en veldig lærerik prosess. Det å bare kaste seg ut i noe og prøve og kanskje feile. Da det begynte å løsne for oss og vi skjønte hvordan ting skulle gjøres, ble det etter hvert veldig gøy å jobbe med nettbutikken. 

Vi begynte videre å tenke på hvordan vi skulle markedsføre nettbutikken. Vi satt oss som mål å bruke mye sosiale medier, sende ut nyhetsbrev og be bekjente spre budskapet om at en ny nettbutikk er på vei. 

Det neste steget i prosessen var å få bestilt opp produktene vi skulle selge gjennom nettsiden. På grunn av Covid situasjonen ble det en del ventetid fra bedriftseierens side. Vi var avhengig av at hun skulle få disse produktene, slik at vi kunne få tatt bilder av dem og fremme disse på nettsiden, slik at vi var ett skritt nærmere lansering.

I mellomtiden designet vi nettbutikken sin layout. Leste oss opp på lover og regler, policyer for nettbutikk og frakt. Vi måtte selvfølgelig ha disse skrevet ned på nettsiden vår og det var en god del vi skjønte at vi måtte ha med for at nettbutikken skulle anses som en seriøs bedrift og selvfølgelig være lovlig. Da det kom til hvordan vi skulle prise produktene og finne ut av hvordan vi skulle selge dem, måtte vi kikke litt over på konkurrentene våres sine nettsider. Vi tok inspirasjon fra dem og så på hvilke kostnader vi hadde. Vi lagde deretter våre egne pakker rundt det. Vi fant ut at vi ville selge både bowls, bestikk og sugerør, og at vi ville selge dem i bundles og separat.

Vi var veldig flinke til å fordele oppgaver rundt til hverandre, men også flinke til å hjelpe hverandre og ha god kommunikasjon i gruppen, slik at alle til enhver tid visste hva dem andre drev med. Ved å ha et felles dokument oppe på nettet, kunne vi alltids følge med på hverandre, slik at alle sammen var oppdatert på hva som foregikk hos de andre. Jeg sto F.eks. ikke for frakten, men hjalp til hvor jeg kunne, og måtte blant annet kontakte Thaipost i Thailand for å høre hva slags priser de opererte med når det kom til frakt og hvor bærekraftig de klarte å få det tilsendt. Fordi dette prosjektet skulle være så bærekraftig som overhodet mulig, endte vi opp med at frakten blir sendt med båt fra Thailand. 

Videre måtte vi begynne med å markedsføre produktet vårt og nettbutikken. Vi brukte sosiale medier som Instagram, Facebook, og nyhetsbrev for å få ut budskapet om nettbutikken og produktet. Vi lagde innlegg for Indie Bowls og postet disse på våre private sosiale medier. Det fikk veldig god respons de første dagene og vi fikk 40-50 abonnementer på nyhetsbrevene våre. Vi fikk også venner, bekjente og familie til å dele via sosiale medier. Cafebaren nede på Koh Chang hadde også en stor følger base på sosiale medier, så det ble en del folk fra Thailand som vi fikk nådd ut til.

Læringsutbytte jeg har fått av denne oppgaven har vært enorm. Vi har blitt utfordret til å tenke selv, finne ut alt selv, lete etter informasjon og bygge noe fra bunnen av. Det har vært noe av det mer krevende jeg har vært borti gjennom skolesemesteret, men også hvor jeg føler jeg har lært mest. Dette er uten tvil noe jeg kommer til å ta med meg i fremtiden og som er veldig relevant for hva jeg kan tenke meg å drive med senere i livet. Med denne erfaringen og diverse sertifiseringen vi har vært igjennom, føler jeg nå at jeg står mye sterkere på egne bein enn det jeg gjorde for bare noen måneder tilbake.  

– Viktor Dalvang

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *