Blokkjeder, fremtidens transaksjonsmidell

Jeg skal i dette innlegget gå inn på hva blokkjeder er for no, samt hva disse kan og bør brukes til.

Hva er blokkjeder?

En blokkjede er en digital database som benyttes under transaksjoner for å fjerne en unødvendig tredjepart. Kjeden lagrer dataen i de ulike blokkene og linkes sammen gjennom det som kalles kryptografi. Kryptografi er ulike metoder og prinsipper for å sørge for at kun autoriserte ser innholdet i blokkene. Hver bokkjede starter med den første blokken som kalles «foreldreblokk», her lagres det data. Når en gitt mengde data er lagret i denne blokken, vil selve blokken bli «digitalt produsert». Når det dannes en ny blokk etter foreldreblokken vil det ha blitt dannet en blokkjede. Når denne blokken også er fylt opp fortsetter prosessen på samme måte videre i kjeden.

Blockchain, Blokk, Kjeden, Teknologi, Datamaskin
Hentet fra Pixabay

Kryptovaluta

Kryptovaluta hvor det er varianten Bitcoin som er mest kjent har blitt mer og mer populært de siste årene. Kryptovaluta er en digital valuta hvor man ikke benytter seg av en tredjepart som f. Eks. Banker. Når det gjelder vanlig valuta har man gjerne en sentralbank som har oversikt over kontoer og transaksjoner for å unngå at samme penger blir brukt flere ganger, samt sørge for at pengene er ekte. Kryptovalutaen har løst dette ved å benytte seg av blokkjeder. På denne måten vil det alltid være mulige å spore pengene hvis disse blir stjålet, selvom den som har stjålet pengene ikke legger igjen noen digitale spor. Ved bruk av blokkjeder vil kryptovalutaens transaksjoner også alltid være tilgjengelig å gå tilbake å se på. Kryptovalutaen vil spessielt være

Bitcoin, Valuta, Teknologi, Penger, Cryptocurrency
Hentet fra Pixabay

Konklusjon

Det er fortsatt i dag en del skepsis rundt bruken av kryptovaluta og blokkjeder. Største grunnen til dette er nok fordi flesteparten ikke har satt seg inn i hvordan den digitale valutaen og transaksjonen fungerer. I Norge har vi stor tiltro til tredjeparten (F. Eks. Sentralbanken) og vi har derfor ikke et så stort behov for kryptovalutaen som i land som ikke har tiltro til sine banker. Likevel vil vi også i Norge spare penger ved å ikke behøve å benytte oss av en tredjepart ved transaksjoner. Samtidig som teknologien vokser raskere enn noen gang, så tror jeg kryptovalutaen en dag vil ta over for dagens valuta, når flere setter seg inn i fordelene med blokkjeder og valutaen, samt hvordan krytovaluta fungerer i praksis.

-Viktor Dalvang

Kilder:

https://www.investopedia.com/terms/b/blockchain.asp

https://snl.no/kryptografi

https://snl.no/blokkjede

https://pixabay.com/no/illustrations/blockchain-blokk-kjeden-teknologi-3019120/

https://www.nettavisen.no/na24/formue/hva-er-egentlig-kryptovaluta/s/12-95-3423428192

https://pixabay.com/no/illustrations/bitcoin-valuta-teknologi-penger-3089728/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *