Kunstig intelligens

Hva er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens er maskinlæring. Det vil si når en maskin har evnen til å lære seg nye ting etter hva den erfarer og ikke hva den er programmert til å gjøre. Kunstig intelligens i systemer er noe som har eksistert i mange år nå, vi finner dette i mobiltelefoner, datasystemer for å innhente informasjon osv.

Først de siste årene har man klart å implementere kunstig intelligens inn i roboter, droner og selvkjørende biler. Ved å gjøre dette kan hverdagen og jobber for veldig mange bli enklere. Et eksempel på dette er tesla sine selvkjørende biler. Frem til i dag er det likevel for mange feil på den kunstig intelligensen, som har gjort så sjåførene likevel må sitte bak rattet og følge med.

Sykehus rundt om har benyttet seg av kunstig intelligens i mange tiår for både å støtte opp under operasjoner, hjelpe til med å stille diagnoser og også samle inn data fra pasienter. Det har vært et eller flere tilfeller hvor legene mener en pasient ikke vil våkne fra koma, men ved bruk av kunstig intelligens i avanserte analyser påsto maskinen at det var en større sannsynlighet for at pasienten ville våkne. Pasienten våknet og vi ser her at den kunstig intelligensen i flere tilfeller er med på å forbedre jobber og i dette tilfellet redder liv.

Roboter

Det har de siste årene som sagt blitt forsket mye og gjennomført mange tester på kunstig intelligens i roboter og droner. Amazon har blant annet søkt patent på et dronesenter for sine kommende droner som skal hjelpe til å levere express pakker i løpet av 30 minutter.

Det som fascinerte meg mest er bruken av kunstig intelligens i robothunder. Dette er roboter fra Boston dynamics som skal kunne bistå politiet og militæret til å gjennomføre sine oppgaver uten fare for menneskeliv. Foreløpig kan roboten åpner dører og gå i ulendt terreng, men dette er noe som utvikles videre hele tiden.

New dog-like robot from Boston Dynamics can open doors - YouTube
(Guardian News, https://www.youtube.com/watch?v=wXxrmussq4E )

På artikkelen fra Seattletimes lenket under ser man likevel at det er ulemper også her ved bruk av robotene. Det blir nevnt om robotene klarer å overholde borgerrettigheter, samt faren hvis andre land klarer å stjele og videreutvikle teknologien og bruke den til eksempelvis krigføring.

Kunstig intelligens er med på å forbedre jobbene til mange mennesker i dag. Kunstig intelligens blir forsket og testet mer og mer og jeg tror systemene og maskinene bare vil fortsette å hjelpe oss mennesker i større grad fremover. Jeg tror også kunstig intelligens noen år frem i tid i større grad vil bidra til hverdagslige ting hos flere folk når prisene for denne typen teknologi blir lavere.

-Viktor Dalvang

Referanser:

https://www.seattletimes.com/business/robotic-dogs-have-been-put-to-work-by-at-least-one-police-agency/

https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/nap8Em/naa-kan-private-kjoepe-roboter

Guardian News, https://www.youtube.com/watch?v=wXxrmussq4E

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *