Er studieteknikk viktig?

Et tema jeg syns var interessant under forelesningen vi hadde 7. Januar er studieteknikk, som ble presentert av Marianne Hagelia. Dette er jo et tema som er spesielt viktig å ha fokus på akkurat nå, når vi kun har digital undervisning.

Fakta som overrasket meg

  • Kun se på forelesning.

Hagelia hadde noen interresante erfaringer om hvordan de ulike studieteknikken fungerer i praktisk. Det jeg ble mest overrasket over er hvor lite man faktisk lærer av å kun se på forelesninger. Det viser seg at det i noen forelesninger kun er 10% som får med seg stoffet som blir gjennomgått. Vi ser jo ut i fra disse tallene at en monolog fra foreleser fungerer svært dårlig.

  • Å legge ut forelesning i ettertid.

Hagelia snakket om at de hadde foreslått for en rekke studenter å legge ut forelesningene i etterkant, dette var noe både studenter og forelesere tenkte var en god idé. Det viste seg derimot at dette hadde en negativ effekt. Det ble færre som så forelesningen «live» og det var også svært få som valgte å se forelesningen på et senere tidspunkt. Dette er noe jeg selv også erfarte under den første «pandemi bølgen» og som jeg har skrevet kort om i mitt første innlegg på bloggen.

Teknikker som fungerer godt

  • Notater

Det som derimot fungerer svært godt er å skrive og jobbe med notater. Før, under og etter forelesning. Ved å gjøre dette sørger man for at mye mer av stoffet en skal lære seg blir husket.

  • Lage flash cards og teste hverandre
  • Lage og bruke tankekart
  • Samskriving

Samskriving kan benyttes ved å skrive notater på et samskrivingsdokument sammen med andre studenter. På denne måte vil en kunne få flere notater, samt se og lære av hvordan medstudenter skriver notater.

  • Diskusjon

Selv har jeg erfart at jeg lærer mest av diskusjon og samarbeid med andre. Spessielt i eksamensperiodene lærer jeg mest og får en bedre forståelse av helheten hvis jeg diskuterer pensum med andre.

Konklusjon

Det fins veldig mange studieteknikker og de som fungerer godt for meg vil ikke nødvendigvis fungere for deg. Det er derfor viktig å prøve flere forskjellige teknikker for å finne ut hvordan man selv kan lære mest mulig på en effektiv måte. Jeg vil derfor i høyeste grad påstå at det å ha kunnskap om ulike studieteknikker er viktig når en skal lære seg noe nytt.

-Viktor Dalvang

Arne Krokan`s blogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *